100-let distribucije električne energije v Mariboru

Letos praznujemo sto let, odkar se je v Mariboru pričela distribucija električne energije izmenične napetosti. Daljnovod iz Hidroelektrarne Fala, tedaj največje elektrarne v tem delu Evrope, je bil 2. oktobra 1920 povezan s srednjenapetostnim in nizkonapetostnim omrežjem, ki ga je gradilo Mestno elektriško podjetje, predhodnik podjetij v Skupini Elektro Maribor.

Pričetek elektrodistribucije predstavlja tehnološki preboj in podlago za vzpon gospodarstva in blaginjo prebivalstva v mestu in pokrajini. Električna energija, kot ena najžlahtnejših oblik energije, je pomemben razvojni vektor tudi v 21. stoletju. V novi dobi elektrifikacije, decentralizacije in digitalizacije predstavlja elektrodistribucija infrastrukturo trajnostnega razvoja in prehoda v nizkoogljično družbo.

V obeležitev dogodka je Elektro Maribor pripravil svečanost, katere častni gost bo predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor.

Na svečanosti bo predstavljen tudi prispevek Skupine Elektro Maribor, ki jo sestavljajo družbe Elektro Maribor d.d., Energija plus d.o.o. in OVEN Elektro Maribor d.o.o., k posodobitvi razsvetljave v SNG Maribor in priložnostna znamka, ki jo je izdala Pošta Slovenije ob stoletnici distribucije električne energije izmenične napetosti v Mariboru. Ogled svečanosti ob 100-letnici distribucije električne energije v Mariboru bo omogočen preko spletne videopovezave. 

Videoprenos svečanosti se bo pričel v ponedeljek, 5. oktobra 2020, ob 11. uri iz prostorov Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Dogodek si boste lahko z neposrednim prenosom ogledali na povezavi:

.