Izpadi na omrežju 2023 07 13: Zaradi močnih neviht ponoči ostalo 50.000 odjemalcev brez oskrbe z električno energijo

Ponoči, po tretji uri, so močne nevihte z vetrom, ki so zajele širši del oskrbnega območja družbe Elektro Maribor, povzročile poškodbe električnega omrežja.

Brez napajanja z električno energijo je tako okrog 4:30 ostalo približno 50.000 naših odjemalcev na srednji napetosti. Sodelavci so s preklopitvami do jutra to število že zmanjšali.

Ob 7:20 je tako brez napajanja še 41.000 odjemalcev, in sicer največ na območju Ptuja, Dornave, Lenarta, Ljutomera, Mačkovcev, Grada, Otovcev, Murske Sobote, Gaberja, Sela, Puconcev, Podvelke, Radencev, Vidma, Apač, Črncev, Zamarkove, Presike, Ruš, Limbuša, Selnice, Kamnice, Sladkega Vrha in Kungote.

Zavedamo se pomena zanesljive oskrbe z električno energijo za vsa gospodinjstva in gospodarstvo in vseh nevšečnosti, ki jih prekinitev napajanja z električno energijo prinese s seboj.

Sodelavci se že ves čas trudijo čim prej zmanjšati število odjemalcev, ki so brez napajanja z električno energijo s preklopitvami in izločevanjem okvarjenih sektorjev. Prav tako so že od zgodnjega jutra na terenu ekipe sodelavcev, ki odpravljajo napake.

Uporabnike prosimo za razumevanje in prosimo, da ravnajo z napravami z ustrezno previdnostjo in kot da so pod napetostjo.

 ***

Dopolnjeno:

Ob 9:00 je brez napajanja še 32.000 odjemalcev, in sicer največ na območju Ptuja, Dornave, Grada, Murske Sobote, Presike, Gaberja, Sela, Puconcev, Radencev, Apač, Črncev, Zamarkove, Limbuša, Selnice, Kamnice, Lovrenca na Pohorju in Kungote.

Ob 11:00 je brez napajanja še 14.000 odjemalcev, največ na širšem območju Lenarta, Murske Sobote, Ptuja, Radencev in Ruš.

Ob 13:00 je brez napajanja še 9.000 odjemalcev, največ na širšem območju Lenarta, Radencev in Ruš.

Ob 14:30 je brez napajanja še 7.500 odjemalcev, največ na širšem območju Radencev in Ruš.

Sodelavci intenzivno odpravljajo napake in s tem bodo nadaljevali, vse s ciljem čim prej povrniti odjemalcem napajanje z električno energijo. Hkrati pa je izjemno pomembno, da to počno previdno in varno.

Glede na napake, ki so nastale v omrežju pa predvidevamo, da bo nekaj odjemalcev tudi čez noč ostalo brez napajanja. Območja bomo objavili naknadno.

Sanacija omrežja, tako srednje kot nizkonapetostnega, se bo nadaljevala po odpravi okvar danes in v prihodnjih dneh in tednih.

Ob 17:30 je brez napajanja še 4.600 odjemalcev, največ na območju Ruš, Radencev in Podvelke.

Najbolj poškodovano omrežje je na območju zgornje dravske doline, predvsem na desnem bregu Drave, nekaj pa tudi na levem, na širšem območju Lenarta oz. med Lenartom in Radenci ter Lenartom in Sladkim Vrhom ter tudi na določenih območju Prekmurja. Zaradi vetroloma in padca večjih dreves na daljnovode je ponekod porušeno večje število drogov, tudi betonskih. 

Že od jutranjih ur je na terenu 32 ekip oz. okrog 210 delavcev, ki jim oporo nudi še tehnično osebje družbe.

Dokončna sanacija bo potekala ponekod vsaj mesec dni.

Če bodo dela lahko potekala normalno do konca delovnega dne, ocenjujemo, da bo zagotovljena oskrba z električno energijo na srednjenapetostnem nivoju na skoraj vseh območjih družbe, z izjemo nekaterih delov Pohorja in Kozjaka. Predvidoma gre za naslednja območja: Lobnica, Smolnik, Kumen, Recenjak, Lehen, Josipdol, Ribnica na Pohorju, Hudi kot, Ruta, Vurmat, Ožbaltska graba, Kapla, Čermeniški jarek, Gradišče na Kozjaku, Duh na Ostrem vrhu, Boč, Srednje, Slemen, Žavcarjev vrh, Žandarkov vrh in Radička graba.

Tudi sicer je skozi ves dan usmerjen največji angažma sodelavcev družbe predvsem na odpravo napak na srednji napetosti, zato bo ne odpravljenih še nekaj defektov, kjer so evidentirane napake na nizkonapetostnem omrežju, ki se sicer odpravljajo sproti. Ekipe sodelavcev Elektro Maribor bodo odpravljale napake na omrežju do poznih večernih ur.