Najboljši študent Univerze v Mariboru je Matevž Frajnkovič

Maribor, 8. junij 2017 – Univerza v Mariboru je skupaj s partnerjema, Elektrom Maribor d.d. in Energijo Plus d.o.o., izvedla razpis za izbor najboljšega študenta Univerze v Mariboru, s katerim želijo nagraditi najboljše študente za njihovo študijsko odličnost in jih motivirati pri nadaljnjem izobraževanju. Najboljši študent Univerze v Mariboru je na podlagi ocen strokovne komisije postal Matevž Frajnkovič, študent 2. letnika magistrskega študijskega programa Strojništvo na Fakulteti za strojništvo, drugo mesto je zasedel Tadej Petek, študent 6. letnika študijskega programa Splošna medicina na Medicinski fakulteti, tretje mesto pa Dušan Fister, študent 2. letnika magistrskega študijskega programa Mehatronika na Fakulteti za strojništvo. Najboljši študent Univerze v Mariboru, je prejel denarno nagrado v višini 600 €, ki jo podarja Elektro Maribor, denarno nagrado sta prejela tudi drugo in tretje uvrščeni, v vrednosti 400 € in 200 €, ki ju podarja Energija plus.

Na včerajšnji slavnostni prireditvi, ki je potekala v sklopu prireditve Regionalno-razvojne zgodbe – vrtnice in vino in kjer so se zbrali tudi prof. dr. Igor Tičar, rektor Univerze v Mariboru, mag. Boris Sovič, predsednik uprave Elektra Maribor, Bojan Horvat, direktor družbe Energija plus, ter odlični študentje, so razglasili najboljšega študenta ter drugo in tretje uvrščenega.

Strokovna komisija za izbor najboljšega študenta UM, ki ji je predsedovala prof. dr. Nataša Vaupotič, prorektorica za študijsko dejavnost Univerze v Mariboru, je odločila, da je najboljši študent Univerze v Mariboru Matevž Frajnkovič, študent 2. letnika magistrskega študijskega programa Strojništvo na Fakulteti za strojništvo. Pohvali se lahko z uvrstitvijo med najboljših 5 % študentov v generaciji. Svojo študijsko odličnost dopolnjuje z aktivnim sodelovanjem kot tutor in član Študentskega sveta Fakultete za strojništvo. Komisijo je še dodatno prepričal s sodelovanjem na več raziskovalnih in razvojnih projektih ter znanstvenimi objavami. Danes bo v svojo zbirko uspehov lahko dodal tudi nagrado za najboljšega študenta Univerze v Mariboru 2016/2017.

Drugo mesto pripada Tadeju Petku, študentu 6. letnika študijskega programa Splošna medicina na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru. Študent se uvršča med 5 % najboljših študentov v svoji generaciji. Ob zavidljivih uspehih na študijskem področju je aktiven tudi na raziskovalnem in razvojnem področju ter je soavtor znanstvenih člankov in prejemnik bronaste Dekanove nagrade za raziskovalno nalogo. Aktivno je vključen tudi v sistem tutorjev ter je član organov in komisij na fakulteti.

Tretje mesto je dosegel Dušan Fister, študent 2. letnika magistrskega študijskega programa Mehatronika na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru. Študent je aktiven na raziskovalnem področju ter je avtor oz. soavtor več znanstvenih prispevkov. Vključen je v sistem demonstratorjev na fakulteti. Prav tako je prejemnik plakete Leona Štuklja za vidnejše dosežke na področju športa.

Nagrade so podelili prof. dr. Igor Tičar, rektor Univerze v Mariboru, mag. Boris Sovič, predsednik uprave Elektra Maribor, in Bojan Horvat, direktor družbe Energija plus.

»Usmeritev Univerze v Mariboru je v privabljanju najboljših študentov in ustvarjanju razvojnega okolja, kjer je doma odličnost v vseh pogledih. Da smo na pravi poti, dokazujejo tudi letošnji nagrajenci razpisa Najboljši študent Univerze v Mariboru, ki smo ga izvedli v sodelovanju z družbo Elektro Maribor in Energija plus. Najboljši so vsi vzorni študentje, z zavidljivimi študijskimi rezultati, ki svojo študijsko odličnost dopolnjujejo z aktivnim delom na številnih raziskovalnih in razvojnih projektih. Vesel in ponosen sem, da Univerza v Mariboru izobražuje študente s tako visokim kariernim potencialom«, je ob razglasitvi nagrajencev poudaril rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Igor Tičar.

Mag. Boris Sovič, predsednik uprave družbe Elektro Maribor je ob tem svečanem trenutku povedal: »Družbi Elektro Maribor in Univerza v Mariboru sta letos že petič skupaj pripravili razpis za izbor najboljšega študenta Univerze v Mariboru. Letos se nam je v prizadevanjih za spodbujanje akademske odličnosti prvič pridružila tudi družba Energija plus. Elektro Maribor in Energija plus si v okviru skupine Elektro Maribor na področjih svojega delovanja prizadevata za poslovno odličnost, obe sta se zavezali evropskemu modelu poslovne odličnosti EFQM. Skupaj z Univerzo v Mariboru smo ponosni, da lahko v tem projektu podpiramo odličnost v znanstvenoraziskovalnem in študijskem delu. Slovenija ni velika po geografskih razsežnostih, lahko pa je velika po ustvarjalnosti svojih ljudi. Zato sem prepričan, da je spodbujanje in prepoznavanje odličnosti tudi domoljubno dejanje. Vsem študentkam in študentom, še posebej pa nagrajencem, iskreno čestitamo za vso v času študija izkazano zavzetost, ustvarjalnost in odličnost. Želimo vam, da obilje pozitivne energije, ustvarjalnega poguma ter ambicioznosti in odličnosti v dosežkih zaznamujejo vaše delo tudi v prihodnje.«

Bojan Horvat, direktor družbe Energija plus d.o.o. Maribor je ob tem izredno svečanem trenutku povedal: »Energija plus, kot pomembna mariborska gospodarska družba, z velikim zadovoljstvom sodeluje pri izbiri najboljšega študenta Univerze v Mariboru. Vztrajnost, ambicioznost in kreativnost so nedvomno tiste vrednote, ki odlikujejo posameznika in mu zagotavljajo uspehe tako sedaj v času študija in pri raziskovalnem delu, kot kasneje na njegovi poklicni poti. Z nagrado, ki jo podeljujemo, želimo spodbuditi odlične posameznike in jih dodatno motivirati k doseganju odličnih rezultatov tudi v prihodnje. Nagrajencem in vsem študentom Univerze v Mariboru želimo obilo pozitivne energije in vztrajnosti pri nadaljnjem študiju.«