Najboljši študent Univerze v Mariboru je Nejc Plohl

(Maribor, 28. maj 2018) – Univerza v Mariboru je skupaj s partnerjema, družbo Elektrom Maribor d.d. in Energijo Plus d.o.o., izvedla razpis za izbor najboljšega študenta Univerze v Mariboru, s katerim želijo nagraditi najboljše študente za njihovo študijsko odličnost in jih motivirati pri nadaljnjem izobraževanju. Najboljši študent Univerze v Mariboru je na podlagi ocene strokovne komisije postal Nejc Plohl, študent 2. letnika magistrskega študijskega Psihologija na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, drugo mesto je zasedla Tina Kegl, študentka 2. letnika magistrskega študijskega programa Kemijska tehnika na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru, tretje mesto pa Simona Šinko, študentka 2. letnika študijskega programa Logistika sistemov na Fakulteti za logistiko Univerze v Mariboru. Najboljši študent Univerze v Mariboru je prejel denarno nagrado v višini 600 €, ki jo podarja Elektro Maribor, denarno nagrado v vrednosti 400 € in 200 €, ki ju podarja Energija plus, pa sta prejeli tudi drugo in tretje uvrščeni.

Na današnji slavnostni prireditvi, kjer so se zbrali prof. dr. Nataša Vaupotič, prorektorica za študijsko dejavnost Univerze v Mariboru, mag. Boris Sovič, predsednik uprave Elektra Maribor, Bojan Horvat, direktor družbe Energija plus, ter odlični študentje, so razglasili najboljše tri uvrščene.

Strokovna komisija za izbor najboljšega študenta Univerze v Mariboru, ki ji je predsedovala prof. dr. Nataša Vaupotič, prorektorica za študijsko dejavnost Univerze v Mariboru, je odločila, da je najboljši študent Univerze v Mariboru Nejc Plohl, študent 2. letnika magistrskega študijskega programa Psihologija na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Pohvali se lahko z uvrstitvijo med najboljših 5 % študentov v generaciji. Svojo študijsko odličnost dopolnjuje z aktivnim sodelovanjem kot demonstrator ter sodelovanji na številnih nacionalnih in mednarodnih projektih. Komisijo je še dodatno prepričal s sodelovanjem na več raziskovalnih in razvojnih projektih ter skupno s kar 11 objavami ter znanstvenimi in strokovnimi članki. Danes bo v svojo zbirko uspehov lahko dodal tudi nagrado za najboljšega študenta Univerze v Mariboru v študijskem letu 2017/2018.

Drugo mesto pripada Tini Kegl, študentki 2. letnika magistrskega študijskega programa Kemijska tehnika na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru. Študentka se uvršča med 5 % najboljših študentov v svoji generaciji. Ob zavidljivih uspehih na študijskem področju je izjemno aktivna tudi na raziskovalnem področju ter je avtorica in soavtorica številnih znanstvenih in strokovnih člankov. Aktivno je vključena v raziskovalno delo Laboratorija za separacijske procese in produktivno tehniko na svoji fakulteti.

Tretje mesto je dosegla Simona Šinko, študentka 2. letnika magistrskega študijskega programa Logistika sistemov na Fakulteti za logistiko Univerze v Mariboru. Študentka se uvršča med 5 % najboljših študentov v svoji generaciji. Je aktivna na raziskovalnem področju ter je avtorica in soavtorica več znanstvenih člankov ter prispevkov. Aktivno sodeluje na nacionalnih projektih in je vključena v sistem tutorstva. Prejela je priznanje za najboljše diplomsko delo na svojem študijskem programu v svoji generaciji. Prav tako je prejemnica Rektorjeve nagrade za najboljšega študenta Fakultete za logistiko v svoji generaciji.

Nagrade so podelili prof. dr. Nataša Vaupotič, prorektorica za študijsko dejavnost Univerze v Mariboru in predsednica komisije za izbor, mag. Boris Sovič, predsednik uprave Elektra Maribor, Bojan Horvat, direktor družbe Energija plus ter prorektorica za študentska vprašanja, Maja Žibert.

»Srčika univerze so študenti in odličnosti univerze ni brez odličnih študentov. Ponosni smo, da Univerza v Mariboru izobražuje tako odlične in vsestranske študente, med katerimi so nekateri tudi dovolj pogumni, da svoje dosežke podajo v presojo in se prijavijo na razpis. Najboljši študenti so odlični študenti na študijskem področju, to delo pa nadgrajujejo z delom na strokovnem in raziskovalnem področju, mnogi izmed njih svoje znanje tudi kot tutorji prenašajo ostalim študentom. Nagrajenci razpisa Najboljši študent Univerze v Mariboru, ki smo ga izvedli v sodelovanju z družbo Elektro Maribor in Energija plus, so le trije, ki jih izberemo po zastavljenih kriterijih, je pa ločnica s tistimi, ki jih danes nismo mogli izpostavili, zelo majhna.« je ob razglasitvi nagrajencev poudarila prof. dr. Nataša Vaupotič, prorektorica za študijsko dejavnost Univerze v Mariboru.

Mag. Boris Sovič, predsednik uprave družbe Elektro Maribor je ob tem svečanem trenutku povedal: »Kakovost in odličnost sta poglavitna razvojna vektorja sodobnosti ter skupaj z inovativnostjo temelj konkurenčnosti. Odličnost ni pomembna le za gospodarstvo, ampak vsaj tako tudi za vse sisteme v širši skupnosti, še posebej pa za področje izobraževanja. Zaradi občutljivosti in pomena dejavnosti distribucije električne energije za prebivalstvo in gospodarstvo, je družba Elektro Maribor zavezana k visokim standardom poslovne odličnosti in sistemom vodenja kakovosti. Zaradi zavedanja o svoji družbeni odgovornosti pa že vrsto let spodbujamo odličnost tudi v znanstvenoraziskovalnem in študijskem delu. V čast nam je, da ima v tem kontekstu posebno mesto partnerstvo z Univerzo v Mariboru. Iskreno čestitamo letošnjim naj študentom in jim želimo veliko študijskih in delovnih uspehov, odličnih idej in obetavnih projektov v svojem nadaljnjem ustvarjanju.«

»V Energiji plus z velikim zadovoljstvom že drugo leto sodelujemo pri izbiri najboljšega študenta Univerze v Mariboru. Z nagrado, ki jo podeljujemo, želimo spodbuditi odlične posameznike in jih dodatno motivirati k doseganju odličnih rezultatov tudi v prihodnje. Prepričani smo, da lahko poleg ostalih tudi univerza s svojim ugledom, kakovostnimi izobraževalnimi programi in dobrimi študenti, prispeva k zagotavljanju zaposlitvenih možnosti v Mariboru in severovzhodnem delu Slovenije. Pri sprejemanju odločitev dajejo investitorji prisotnosti ustrezno izobraženega in usposobljenega kadra v okolju, kjer bi lahko realizirali svoje razvojne načrte, velik pomen.« je dodal še Bojan Horvat, direktor družbe Energija plus.

»Čestitke vsem študentom, ki ste izkazali pogum in se odzvali na razpis za »Najboljšega študenta UM«. Samo zavedanje, da so tvoji dosežki dobri, tvoje ocene odlične in tvoje znanstvenoraziskovalno udejstvovanje vzorno, je tista samozavest, ki si jo študentje moramo izgraditi v času študijskih let. Želim si, da bi v bodoče prijavo na razpis oddalo še več študentov, saj je takih, ki si zaslužijo nagrado, med našimi vrstami zares veliko. Iskrene čestitke vsem trem prejemnikom nagrade. Naj vam bo to dokaz, da ste na pravi poti in izkoristite svoje potenciale.« je ob tej priložnosti poudarila prorektorica za študentska vprašanja Univerze v Mariboru, Maja Žibert.

Fotografija: Nina Katarina Bračko

Rezultati razpisa za Najboljsega studenta Univerze v Mariboru