Nejčev spominski pohod 2020

Nejčev spominski pohod 2020                                       

 

Slovenska Bistrica, 1.2.2020 – Današnji Nejčev spominski pohod je organiziral Elektro Maribor v okviru pohodniške sekcije Športnega društva Elektro Maribor. V spomin na mladega sodelavca Nejca Mesariča, na njegovo požrtvovalnost in delo elektromonterjev je v sklopu pohoda potekala spominska slovesnost. Udeležence pohoda je nagovoril predsednik Državnega zbora, Dejan Židan.

Del udeležencev je spominski pohod pričel v Slovenski Bistrici, preostali so se pohodu pridružili ob spominskem obeležju v kraju Rep na Pohorju. Nato so pot skupaj nadaljevali do drugega obeležja, kjer je potekala krajša spominska slovesnost z nagovori. Spomin na mladega sodelavca so udeleženci nato počastili še s tišino, cvetjem in prižigom sveč.

Šest let je minilo, ko je v pričetku februarja 2014 velik del Slovenije zajela naravna ujma do tedaj nepredstavljivih razsežnosti in povzročila izjemno veliko škodo na infrastrukturi. Zaradi posledic žleda je bilo več sto tisoč slovenskih uporabnikov električne energije za krajši ali daljši čas brez oskrbe z električno energijo.

Vremenska ujma je močno prizadela tudi omrežje Elektra Maribor. Največje težave v dobavi električne energije so bile na območju Pohorja, Slovenskih goric, Haloz in Kozjaka. Padce dreves so povzročali sneg, žled in veter, okvare na omrežju pa je povzročalo tudi ivje.

Pri odpravljanju posledic ujme oziroma škode na elektroenergetskih omrežjih so sodelavci slovenskih elektrodistribucijskih podjetij sodelovali s pripadniki sil zaščite in reševanja, gozdnimi delavci in gasilci. Na pomoč pri odpravi posledic so prišle tudi ekipe usposobljenih delavcev Hrvaške elektroprivrede.

Pri odpravljanju poškodb na omrežju in pri ponovnem vzpostavljanju oskrbe z električno energijo, je leta 2014 v tragični nesreči izgubil življenje mladi sodelavec Nejc Mesarič. V spomin nanj in na vse sodelavce slovenske elektrodistribucije, ki si v vsakršnih vremenskih in terenskih razmerah neutrudno prizadevajo za oskrbo uporabnikov, prebivalstva in gospodarstva, z električno energijo, je letos organiziran že šesti pohod in spominska slovesnost.

Predsednik uprave družbe Elektro Maribor, mag. Boris Sovič, je ob pohodu povedal: »Pred šestimi leti, prav v teh dneh, je bila podoba narave na področju, kjer se nahajamo danes in širše, povsem drugačna. Ledeni žled je prekril naravo in povzročil ogromno škode na elektroenergetskem omrežju, zaradi katere so bili stotisoči slovenskih uporabnikov brez električne energije.

Zaposleni v slovenski elektroenergetiki so si, skupaj z mnogimi drugimi, v izjemno težkih razmerah požrtvovalno prizadevali za ponovno vzpostavitev napajanja z električno energijo. Pri odpravljanju posledic žleda smo v tragični nesreči na Slovenjebistriškem Pohorju žal izgubili mladega sodelavca. Tudi v lanskem letu nas je pretresla tragična nesreča, v kateri smo pri odpravljanju okvare na srednjenapetostnem omrežju izgubili izkušenega sodelavca.

Vsako leto se zberemo na spominski slovesnosti v osrčju pohorskih gozdov, da počastimo spomin na Nejca in na vse, ki si pogosto v najtežjih razmerah prizadevajo za skupnost. Prav je, da spoštujemo plemenitost, hrabrost in požrtvovalnost sodelavcev slovenske elektrodistribucije, ki si ves čas, ne glede na vremenske in terenske razmere, prizadevajo, da so uporabniki, tako gospodinjstva kot gospodarstvo, kakovostno oskrbljeni z električno energijo.«