Ob koncu leta Elektro Maribor namenil sredstva za pomoč humanitarnim organizacijam v Mariboru

Maribor, 20. 12. 2017 – Ob koncu leta 2017 je Elektro Maribor mariborskim humanitarnim organizacijam namenil donacijo, ki jo bodo vse tri organizacije namenile za pomoč otrokom.

Družba Elektro Maribor je namesto poslovnih daril ob koncu leta namenila tri donacije, vsako v vrednosti po 1.800 EUR, humanitarnim organizacijam, ki delujejo v Mariboru, in sicer Rdečemu križu Slovenije – Območnemu združenju Maribor, Nadškofijski Karitas Maribor in Zvezi prijateljev mladine Maribor.

G. mag. Boris Sovič, predsednik uprave družbe Elektro Maribor, je ob tem dejal: »Sodelavke in sodelavci družbe Elektro Maribor s svojim angažmajem pri delu, tudi v izjemno težkih vremenskih okoliščinah, izkazujemo svojo družbeno odgovornost tako, da prvenstveno izpolnjujemo svoje primarno poslanstvo, distribucijo električne energije. Ob zagotavljanju pomembne življenjske dobrine, električne energije, pa smo pozorni tudi na okolje v katerem delujemo in živimo. Podporo svojemu okolju izkazujemo tudi s podporo delu humanitarnih organizacij. Tokratna donacija je namenjena trem mariborskim humanitarnim organizacijam, ki bodo sredstva namenila aktivnostim, namenjeni otrokom.«

O namenu porabe sredstev so v organizacijah pojasnili:

G. Metod Dolinšek, sekretar Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja Maribor: »Letos smo že 62. leto peljali otroke iz naše regije na počitnice v svoj Mladinski počitniški dom v Punatu na otoku Krku. Letos smo prenovili program in s tem popestrili počitnice ter z obveščanjem staršev povečali interes otrok za udeležbo. Tako je z nami letos letovalo 1.234 otrok v šestih izmenah. V Punatu smo gostili tudi osebe s posebnimi potrebami in krvodajalce. 
Na žalost javna sredstva, ki so bila namenjena za sofinanciranje stroškov letovanja otrok, niso zadoščala za vse otroke. Ker smo letovanje omogočili vsem, ki so ustrezali pogojem razpisa, je zmanjkalo sredstev, zato smo za pokritje stroškov letovanja zagotovili lastna sredstva, ki pa jih potrebujemo za svoje redno delovanje in izvajanje ostalih humanitarnih programov. Vsa sredstva, ki smo jih dobili z donacijo, bodo tako namenjena pokritju stroškov letovanja za otroke v sezoni 2017, za katere je zmanjkalo javnih sredstev.«

G. Božidar Bračun, generalni tajnik Nadškofijske Karitas Maribor, je o porabi sredstev povedal: »Nadškofijska karitas Maribor kot neprofitno dobrodelna organizacija želi biti predvsem v službi človekovega dostojanstva, tako da na področju humanitarno socialnega in zdravstvenega dela izvaja storitve in programe pomoči, kateri človeku, ki se je v danem trenutku zaradi okoliščin znašel v veliki stiski, nudi pomoč. 
V času adventa in božičnega časa še posebej nagovarjamo dobre ljudi k solidarnosti in pomoči otrokom v akciji 'Več luči, več upanja'. Z zbranimi sredstvi vse leto pomagamo otrokom pri plačilu šolskih in obšolskih dejavnosti (šolska prehrana, šola v naravi, šolske potrebščine, bivanje dijakov …) V letošnjem letu smo tako pomagali z zbranimi sredstvi mesečno ali glede na potrebo vključili kar 76 otrok. 
Glede na vse večje število tistih, ki se obračajo na našo Karitas po pomoč upamo, da bomo tudi letos z vašo pomočjo zbrali toliko sredstev, da bomo lahko pomagali vsaj 90 otrokom.«

G. Saša Mikić, predsednik ZPM Maribor, je o namenu porabe sredstev pojasnil: »Zveza prijateljev mladine Maribor je sestavljena iz Društev prijateljev mladine, ki delujejo v Mariboru in okolici. Delujejo z skromnimi sredstvi, oboroženi s posameznimi predanimi prostovoljci, ki v svojem prostem času organizirajo programe za otroke, delavnice, pomagajo otrokom in družinam na različnih področjih. Tradicionalno donacijo podjetja Elektro Maribor tokrat namenjamo Društvom prijateljev mladine iz Maribora in okolice z namenom, da razveseljujejo otroke in mladostnike.
S pomočjo podjetja Elektro Maribor smo v letih 2014, 2015 in 2016 izvajali tabore za nadarjene otroke iz socialno šibkejših družin. Skupaj smo pripravili 28 taborov v katere smo vključili 471 otrok iz osnovnih šol. 
Podjetje Elektro Maribor je v projektu sodelovalo od samega začetka in je eden od največjih donatorjev ZPM Maribor. Z njegovo pomočjo je projekt Omogočimo sanje pridobival na prihodnosti in stabilnosti, za kar smo podjetju Elektro Maribor in njegovim zaposlenim iz srca hvaležni. Prepričani smo, da bo tudi tokratna donacija dosegla vse tiste, ki pomoč v decembrskih dnevih potrebujejo.«