Pred 134-imi leti je v Mariboru zasvetila prva električna luč na Slovenskem

Jutri, 4. aprila 2017, mineva 134 let, odkar je leta 1883 v Mariboru zasvetila prva električna luč. Elektrotehniški strokovnjaki temu pomembnemu dogodku pripisujejo še prav poseben pomen, saj gre za prvo ugotovljeno tehnično uporabo električne energije na slovenskem ozemlju oziroma za začetek elektrifikacije Slovenije.

Mariborski podjetnik Karl Scherbaum je v svojih poslovnih in stanovanjskih prostorih ter na Grajskem trgu v Mariboru parnemu stroju dodal Siemensov dinamo in električno napeljavo s 36. Edisonovimi žarnicami na žarilno nitko. Tako je v poslovnih in proizvodnih prostorih in tudi pred vhodom v hišo na Grajskem trgu, v kateri je prebivala družina Scherbaum, prvič v Mariboru, Sloveniji in v tem delu Evrope zasvetila električna žarnica. To se je vsekakor zgodilo kakšen dan ali dva pred 4. aprilom 1883, ko o tem pomembnem dogodku obvesti prebivalce mesta Maribora časopis Marburger Zeitung.*

Na ta dan slovenska elektrodistribucijska podjetja, eno izmed njih je tudi Elektro Maribor, že tretje leto zapored organizirajo strateško konferenco distribucije. Ta letos pod naslovom 'Digitalna transformacija slovenske elektrodistribucije' poteka v Portorožu.

V obeležitev tega dne je mariborska Mestna četrt Center, katere zgodovino je pomembno zaznamovala prva električna luč na Slovenskem, že lani potrdila 4. april za svoj praznik. V sodelovanju z Elektrom Maribor bo svoj praznik in obletnico tudi letos počastila s kulturnim dogodkom. Letos smo obletnico skupaj obogatili tudi z likovnim natečajem z naslovom 'V Mariboru zasveti prva žarnica', ki smo ga letos izpeljali na OŠ Bojana Ilicha. Na kulturnem dogodku bodo 5 izbranim avtorjem del podeljene simbolične nagrade, od 10. aprila pa bo na razstavišču Elektra Maribor na ogled tudi razstava vseh prispelih del.


*V delu Zgodovina slovenskega elektrogospodarstva (Janez Hrovatin et al., Ljubljana: Elektrotehniška zveza Slovenije, 2007, str. 20–21, ISBN 978-961-6187-39-8) temu pomembnemu dogodku pripisujejo poseben pomen, saj gre za prvo ugotovljeno tehnično uporabo električne energije na slovenskem ozemlju oziroma za začetek elektrifikacije Slovenije.