Pred 140-imi leti je v Mariboru zasvetila prva električna luč na Slovenskem

Danes, 4. aprila 2023, mineva 140 let, odkar je leta 1883 v Mariboru zasvetila prva električna luč. Elektrotehniški strokovnjaki temu pomembnemu dogodku pripisujejo še prav poseben pomen, saj gre za prvo ugotovljeno tehnično uporabo električne energije na slovenskem ozemlju oziroma za začetek elektrifikacije Slovenije.

Mariborski podjetnik Karl Scherbaum je v svojih poslovnih in stanovanjskih prostorih ter na Grajskem trgu v Mariboru parnemu stroju dodal Siemensov dinamo in električno napeljavo s 36. Edisonovimi žarnicami na žarilno nitko. Tako je v poslovnih in proizvodnih prostorih in tudi pred vhodom v hišo na Grajskem trgu, v kateri je prebivala družina Scherbaum, prvič v Mariboru, Sloveniji in v tem delu Evrope zasvetila električna žarnica. To se je vsekakor zgodilo kakšen dan ali dva pred 4. aprilom 1883, ko o tem pomembnem dogodku obvesti prebivalce mesta Maribora časopis Marburger Zeitung.*

slika: Pokrajinski arhiv Maribor


*V delu Zgodovina slovenskega elektrogospodarstva (Janez Hrovatin et al., Ljubljana: Elektrotehniška zveza Slovenije, 2007, str. 20–21, ISBN 978-961-6187-39-8) temu pomembnemu dogodku pripisujejo poseben pomen, saj gre za prvo ugotovljeno tehnično uporabo električne energije na slovenskem ozemlju oziroma za začetek elektrifikacije Slovenije.