Priznanja najboljšim dijakom Srednje elektro in računalniške šole Maribor

Maribor, 6. 7. 2020 – Elektro Maribor tudi letos že deveto leto zapored podeljuje nagrade za odlične dosežke v izobraževanju najboljšim dijakom srednjih elektro šol na svojem oskrbnem območju. Znani so letošnji najboljši dijaki Srednje elektro in računalniške šole Maribor. To so Matic Šulc, Primož Pliberšek in Chris Zerjavic.

Elektro Maribor in Srednja elektro in računalniška šola Maribor sta tudi v šolskem letu 2019/2020 podelili nagrade za inovativnost na strokovnem področju in odlične dosežke v izobraževanju trem najboljšim dijakom SERŠ-a, in sicer Maticu Šulcu, Primožu Pliberšku in Chrisu Zerjavicu. Vsi trije so dijaki zaključnega letnika programa elektrotehnik oz. tehnik računalništva.

Priznanja sta dijakom podelila ga. Irena Srša Žnidarič, ravnateljica SERŠ-a in g. Benjamin Vergles, organizator praktičnega pouka na SERŠ-u.

Najboljši dijak je prejel zlati znak odličnosti in nagrado v višini 300 €, drugouvrščeni srebrni znak odličnosti in nagrado v višini 200 €, tretjeuvrščeni pa bronasti znak in nagrado v višini 100 €.

Boris Sovič, predsednik uprave družbe Elektro Maribor, meni: »Zaposleni v Elektru Maribor stremimo k odličnosti v poslovanju družbe. Vitalni pomen stabilne in kakovostne distribucije električne energije za prebivalstvo, družbene sisteme in gospodarstvo se je prepričljivo pokazal tudi v aktualnih razmerah.

Zavedamo se pomena izobraževanja in prenosa dobrih praks. Del tega uresničujemo znotraj Akademije distribucije, del pa s sodelovanjem z izobraževalnimi institucijami. Zaradi družbene odgovornosti spodbujamo tudi odličnost v srednjih šolah elektro usmeritve na našem oskrbnem območju. Tako tudi letos nagrajujemo najboljše dijake srednjih šol.

Nagrajencem iskreno čestitamo in želimo, da z odličnostjo v izobraževanju in delu nadaljujejo še naprej. Šoli, ki je dijake vzpodbujala na poti do uspehov, mi pa smo skupaj zgradili odlično partnerstvo, pa uspešno delo v izzivov polnih razmerah.«

Irena Srša Žnidarič, ravnateljica SERŠ-a, je ob tem povedala: »Letošnji naj dijaki niso samo uspešni promotorji elektrotehnike in računalništva, temveč tudi družbeno odgovorni mladi ljudje. Svoje znanje nameravajo nadgrajevati na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru. V SERŠ-u pa ugotavljamo, da postanejo naši najboljši dijaki tudi kasneje v življenju na nekem področju zelo uspešni in odgovorni ljudje.«

 

***

NAGRAJENCI:

 

Zlati znak: Matic Šulc

Obrazložitev:

V vseh štirih letih šolanja na SERŠu se je dijak udeleževal mnogih tekmovanj ter na njih tudi dosegal dobre uvrstitve. Pri raziskovalni dejavnosti – mladi raziskovalci je v času šolanja dosegel 3 srebrna in 1 zlato priznanje, skupaj s sošolcem. Zlato priznanje je dosegel inovacijski predlog Pametni zvonec (2020), srebrno pa Pametna električna omarica (2020), MIDI DMX Krmilnik (2019) in nadgradnja MIDI DMX Krmilnika (2020). Vse naloge so bile izdelane na področju elektrotehnike, vsebovale pa so elemente računalništva – internet stvari. Tekmoval je na več področjih: na ACM tekmovanju iz računalništva je s 75 točkami dosegel srebrno priznanje (2020) ter več bronastih priznanj na matematičnih in logičnih tekmovanjih (Bober, Matematični Kenguru).

Prva dva letnika je opravil s prav dobrim uspehom, nato pa  naslednja dva z malo več truda zaključil z odličnim.

V tretjem in četrtem letniku je bil  predstavnik razreda, zastopal dijake in razred na vseh predavanjih in sestankih, komuniciral s profesorji in drugimi osebami ter organiziral vse pomembnejše stvari za razred. Deloval aktivno v šolskem parlamentu.

Izven šole se ukvarja tudi s programiranjem in izdelavo spletnih strani, ljubiteljsko fotografijo ter tehnično izvedbo prireditev.

Dijak je zelo prijeten, spoštljiv, vedno pripravljen delati. Nanj se lahko človek vedno zanese, ker odgovorno naredi zastavljene naloge.

 

Srebrni znak: Primož Pliberšek

Obrazložitev:

V 1. letniku je prejel zlato priznanje na državnem tekmovanju iz matematike. Dosegel je celo 1. mesto na tem tekmovanju pod mentorstvom Irene Pivko. Dosegel je tudi srebrno priznanje na državnem tekmovanju iz astronomije pod mentorstvom Nataše Petelin.

 V 2. letniku je prejel zlato priznanje na državnem tekmovanju iz matematike in srebrno priznanje na državnem tekmovanju iz astronomije.

 V 3. letniku je ponovno prejel zlato priznanje na državnem tekmovanju iz matematike in srebrno priznanje na državnem tekmovanju iz astronomije.

 V 4. letniku je prejel bronasto priznanje iz Razvedrilne matematike 2020 in srebrno priznanje na državnem tekmovanju iz astronomije. V 2. polovici šolskega leta se je intenzivno pripravljal na državno tekmovanje iz elektrotehnike, ki pa je žal zaradi trenutnih razmer odpadlo.

 Primož je vsa 4 leta šolanja dosegel odličen uspeh. V zadnjem, 4. letniku, je imel vse predmete zaključene z odlično oceno. V vseh letih šolanja je redno obiskoval astronomski krožek in vselej imel dobre ideje pri astronomskih problemih. Bil je zelo odgovoren do dela in spoštljiv do profesorjev.

 

Bronasti znak: Chris Zerjavic

Obrazložitev:

Vsa štiri leta  se je udeleževal raznih tekmovanj iz logike, matematike in programiranja. Na večini je prejel bronasto priznanje. V tretjem letniku je na državnem tekmovanju iz matematike dosegel srebrno priznanje, kjer mu je do zlatega zmanjkala le ena točka. V četrtem letniku je na državnem tekmovanju ACM iz računalništva dosegel 78 od 100 točk in s tem prejel srebrno priznanje.

Prvi in četrti letnik je opravil z odličnim uspehom, drugega in tretjega pa s prav dobrim uspehom.

Ko se ne posveča šoli, se ukvarja z Yu-Gi-Oh kartami, fitnesom, športom in programiranjem. Šport in fitnes sta mu pomagala pri izgubljanju telesne teže. S prijatelji so ustvarili kratko igro, sedaj pa razvijajo igro s kartami. V Yu-Gi-Oh kartah je osvojil precej prvih in drugih mest na lokalnih in regijskih turnirjih. Lani  se je na evropskem tekmovanju v Utrechtu iz Yu-Gi-Oh kart, ki je imelo skoraj 2000 tekmovalcev, z rezultatom 8 zmag, 3 porazi in 1 remi, uvrstil na 176. mesto.

Dijak je zelo lepega vedenja, zanesljiv, vedno pripravljen pomagati sošolcem.