110 let javne službe distribucije električne energije v Mariboru

15. julija 1914 je mariborski Mestni svet, na predlog Odbora za elektrifikacijo, sprejel pogodbo o dobavi električne energije s Štajersko električno družbo v Gradcu.

Pogodba je predvidevala, da bo mestna občina v mestu zgradila električno razdelilno napeljavo in skrbela za prodajo električne energije. Zato so istega leta organizirali posebno mestno službo, ki je začela graditi izmenično elektrodistribucijsko omrežje v mestu in njegovi okolici.

1917 je bilo ustanovljeno podjetje Städtische Elektrizitäts Unternehmung Marburg, kasneje Mestno elektriško podjetje, ki je nadaljevalo gradnjo električnega omrežja. Ko je bila 1918 izgrajena hidroelektrarna Fala in 1919 še 10-kilovoltni daljnovod med hidroelektrarno Fala in Mariborom, je bila Mariboru dostopna izmenična napetost 10 kV.

Mestno elektriško podjetje je lahko v celoti izvajalo svoje osnovno poslanstvo - zagotavljati nemoteno kakovostno oskrbo prebivalstva in gospodarstva z električno energijo. To poslanstvo je še danes osnovno poslanstvo pri delovanju naše družbe Elektra Maribor. Zato smo sodelavke in sodelavci Elektra Maribor ponosni nasledniki pionirskih podvigov vizionarjev, ki so postavili temelje elektrifikacije.

Leta 1914, v času župana Ivana Schmidererja so nastali prvi zametki današnjega podjetja Elektro Maribor s pričetkom projekta izpeljave električnega razdelilnega omrežja izmenične napetosti. Mestni svet je 15. julija 1914 na predlog svojega odbora za elektrifikacijo sprejel pogodbo s Štajersko električno družbo v Gradcu o dobavi električne energije. Pogodba je predvidevala, da bo mestna občina zgradila električno razdelilno napeljavo po mestu in skrbela za prodajo električne energije. V okviru Mestne občine Maribor so organizirali posebno mestno službo, ki je leta 1914 začela graditi električno omrežje v mestu in njegovi okolici.

Elektrifikacija je pomembno vplivala na razvoj družbe v 20. stoletju. Tako zelo, da jo je ameriška nacionalna inženirska akademija na lestvici dvajsetih najpomembnejših tehnoloških dosežkov v minulem stoletju uvrstila kar na prvo mesto. In visoko med pomembnimi dejavniki razvoja ostaja tudi v 21. stoletju, ko jo pred velike izzive postavlja prehod v nizkoogljično družbo ter prodor novih tehnologij.

(Povzeto po »130 let elektrifikacije Slovenije - 115 let distribucije električne energije v Mariboru - 100 let javne službe distribucije električne energije v Mariboru; Zbornik družbe Elektro Maribor«. Publikacija je tudi vir fotografij).